Sultan Fatih’in henüz Mehmet Çelebi olarak çağrıldığı yıllarda, çocukluk anılarını karaladığı deftere ait fotoğraf ve bilgiler orijinal haliyle Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde bulunan bir panoda sergileniyor.
İlk kez merhum Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in inceleyip dikkate sunduğu gizemli defter, Fatih’in karakteri ve ruh dünyasına ait pek çok ipucu içermesi açısından çok büyük öneme sahip. 21,5 x 28,5 cm ebadındaki defter, Yıldız Sarayı Mücellithanesi’nde yeniden ciltlenmiş.
Panorama 1453 Tarih Müzesi’nin asıl özelliği, İstanbul’un fethini tasvir eden panoramik tablonun üç boyutlu olması sebebiyle, ziyaretçilerin kapalı bir mekâna girdikleri halde kendilerini adeta açık bir alanda ve kuşatmanın en hararetli saatlerinin ortasında hissetmelerini sağlayan teknik yapısı. Müzenin ana yapısını oluşturan bu panoramik salonunun yanı sıra, ziyaretçileri karşılayan koridorlardaki bilgilendirme panoları da ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.
“Fetih neden gerekliydi?”, “Haçlıların yaktığı İstanbul”, “Bir Peygamber müjdesi: Fetih Hadisi”,“Fethin parolası: İmkânsızı başarmak”, “İstanbul kuşatmaya nasıl hazırlandı?”, “Latin külahı mı Türk sarığı mı?”, “Fethin planlanması” gibi başlıklarla panolarda verilen bilgiler, ziyaretçilerin Fatih ve fetih hakkında kısa sürede bilgilenmelerini sağlıyor.